Debatt. .

2021-01-15 11:26
Att dra paralleller till händelserna i USA är inte skrämselpropaganda. Det är en skarp varning om att aldrig låta Trumps och Orbáns likasinnade komma i närheten av regeringsmakten, skriver Åsa Lindhagen. Bild: TT/Jessica Gow, TT/AP
Att dra paralleller till händelserna i USA är inte skrämselpropaganda. Det är en skarp varning om att aldrig låta Trumps och Orbáns likasinnade komma i närheten av regeringsmakten, skriver Åsa Lindhagen.
Puffetikett
Dagens ETC

Skarp varning för SD är inte skrämselproganda

Den som värderar demokrati ska kämpa för att Trumps och Orbáns likasinnade aldrig ska komma i närheten av regeringsmakten. SD är ett parti som orsakar splittring, legitimerar förtryck och undergräver tilliten till våra institutioner, skriver Åsa Lindhagen (MP).

”Sverige är inte USA”, säger de som tycker att vi inte ska dra för stora växlar på stormningen av Kapitolium i Washington. Samtidigt hörs röster från högerkanten som förminskar attacken genom att beskriva den med ord såsom ”20-åriga killar i mjukisbyxor som tar selfies”. Men att avfärda de auktoritära och högerradikala hoten är farligt. Dessa krafter måste tas på allvar, både i Sverige och på andra sidan Atlanten. Den som tror att det som sker i USA inte kan hända i Sverige är naiv.

De antidemokratiska krafterna hindras inte av nationsgränser och inget demokratiskt land är immunt mot dem, inte heller Sverige. Här i vårt eget land varnar Säkerhetspolisen för att den våldsbejakande högerextrema ideologin får allt större spridning och riskerar att gå från något som uppfattas som extremt till normalt. Det handlar om krafter som sprider rasism och hat mot kvinnor, hbtqi-personer och minoriteter och som bidrar till en avhumanisering av människor.

I dessa tider har vi inte råd att vara aningslösa. Scenerna från Washington påminner oss om att demokratin ständigt måste försvaras. Och att ord betyder något. Ord kan föra oss människor samman och göra oss starkare, men de kan också leda till splittring och våld. De kan hota demokratin och ytterst kan de omkullkasta den.

De högerpopulistiska vindar som just nu drar över världen finns också här i Sverige. I riksdagen och runt om i landet gör Sverigedemokraterna ingen hemlighet av att de förespråkar nationalism. Partiets grundidé är att ställa människor mot varandra och deras retorik är farlig.

Jimmie Åkesson uttalar orden ”det här betyder krig” riktat till sina politiska motståndare när migrationspolitiken debatteras och sverigedemokraten Mattias Karlsson talar om att segra eller dö.

Sverigedemokraterna är ett parti som orsakar splittring, legitimerar förtryck av minoriteter och undergräver tilliten till journalistiken och våra demokratiska institutioner.

Åkesson säger att han väljer Donald Trumps styre före Joe Bidens. Han tycker att Viktor Orbán är att föredra framför Angela Merkel och vägrar ta ställning i valet mellan Emmanuel Macron och Vladimir Putin. Partiet föredrar alltså auktoritära ledare som öppet inskränker mänskliga rättigheter, fria medier, fri forskning och ett oberoende rättsväsende.

Det är detta parti som Moderaterna och Ulf Kristersson gått från att inte samarbeta, samtala, samverka eller samregera med till att öppna sina hjärtan för. För att nå regeringsmakten är både Moderaterna och Krisdemokraterna villiga att ge inflytande till ett parti som har sina rötter i vit makt-rörelsen.

Det var med dessa insikter som januariavtalet slöts för nästan exakt två år sedan. Överenskommelsen var ett styrkebesked för svensk demokrati. Fyra partier visade att de kunde göra tuffa kompromisser och ta gemensamt ansvar för att se till att nationalismen inte skulle ges inflytande.

Vi visade att Sverige kan stå upp mot högerpopulismen och att en annan väg är möjlig. Glöm aldrig vad alternativet var när avtalet slöts. Och vad det fortfarande är.

Att dra paralleller till händelserna i USA är inte skrämselpropaganda. Det är en skarp varning om att aldrig låta Trumps och Orbáns likasinnade komma i närheten av regeringsmakten.

Förminska aldrig vilken skada de kan åstadkomma.

Tro aldrig att de inte menar vad de säger, det gör de.

Var ständigt vaksam på ord som splittrar.

Ta aldrig demokratin för given.

Försvara den varje dag.

Åsa Lindhagen (MP) 
Jämställdhetsminister