Ekonomi.

2020-09-25 08:50
Jim Walton, Alice Walton och Rob Walton, barn till Walmarts grundare Sam Walton, tillhör världens mest förmögna familj.
Jim Walton, Alice Walton och Rob Walton, barn till Walmarts grundare Sam Walton, tillhör världens mest förmögna familj.
Puffetikett
Dagens ETC

Här är världens rikaste familjer

För många av familjerna har coronakrisen inneburit mer vinst än förlust.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är Bloomberg som har sammanställt listan på världens rikaste familjer. Listan räknar förmögenhet som byggts upp över minst två generationer (därför syns varken Jeff Bezos ­eller Bill Gates på listan), men inte där en enda arvtagare kontrollerar hela förmögenheten.

Tillsammans är världens 25 rikaste familjer värda 12 300 miljarder och högst upp på listan med bred marginal hamnar familjen Walton med 1 885 miljarder kronor. Familjen Waltons pengar tjänades efter att Sam Walton grundade affärskedjan Walmart 1962. När han sedan gick bort 1992 ärvde hans tre barn James, Alice och Rob förmögenheten och den nu enorma kedjan. Och förmögenheten har inte krympt sedan dess. Det senaste året har familjens förmögenhet, trots corona, växt med över 220 miljarder kronor.

Långsiktiga förmögenheter

Tvåa på listan ligger godisfamiljen Mars, som även äger Uncle Ben’s och djurmatsmärken som Whiskas och Pedigree. Familjen är god för 1 059 miljarder kronor. Och på tredje plats ligger en tredje amerikansk familj, oljemiljardärerna i Kochfamiljen. Trots att de förlorade pengar i samband med oljekrisen i år ligger deras förmögenhet på nästan 968 miljarder kronor. Även Hongkong-baserade fastighetsmogulerna i familjen Kwoks förmögenhet har fått sig en törn i samband med Kinas agerande i Hongkong, men familjen ligger på plats 23 och dess förmögenhet lär inte försvinna.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– En av de mest iögonfallande sakerna med förmögenheter som sträcker sig genom flera generationer är att de är väldigt långsiktiga. De flesta av de här familjerna har så starka ställningar att de helt enkelt kan acceptera att marknader går upp och ned, säger Karen Harding, avdelningschef vid NEPC, ett Boston-baserat företag som specialiserar sig på rådgivning till ultrarika familjer.

Tjänar pengar under krisen

Samtidigt är det inte bara familjen Walton som har tjänar mycket det senaste året – femman på listan, indiska familjen Ambani, ska ha dragit in 176,5 miljarder kronor i investeringar sedan april och i Schweiz tjänade Oeri-Hoffmann-dynastin multum när deras Roche producerade och sålde covid-19-tester.

Även amerikanska finansfamiljen Johnson ökade på sin förmögenhet med över 79 miljarder. En enstaka Hermès-butik (ägd av familjen Hermès, på listans sjätte plats) i Kina sålde för mer än 22 miljoner kronor dagen den öppnade efter landets nedstängning – även den familjen har klarat sig fint.

Nyligen rapporterades det att världens rikaste individ, amerikanen Jeff Bezos, tjänade närmare 115 miljarder kronor på en dag.

De här skenande förmögenheterna har skärpt kraven på förmögenhetsskatt i USA. Demokraternas presidentkandidat Joe Biden har i samarbete med partikamrater utformat en skattepolitik som innebär att de allra rikaste får höjda skatter, någonting som motståndaren Donald Trump påstår skulle ”ruinera medelklassen”.

Läs vidare på nästa sida: Förmögenheter samlas på hög i Sverige