Hälsa.

2019-04-18 10:30
Puffetikett
Dagens ETC

En vegansk påsk

Vad är det som har en puls, ett mat­smältningssystem och lever i vattnet? Eller i skogen? Eller i en inhägnad?

Ingenting på vårt påskbord i alla fall. ­Dagens ETC påminner tillsammans med Djurens Rätts inspirationssajt Välj Vego om att påsken kan vara så mycket mer än ägg.

Avokadohalvor med skagen

Rom och ägghalvor – släng er i väggen! Den här förrätten är inte bara snällare mot djur och natur, den är ta oss tusan dessutom godare. Och snyggare!

Bild: Melina Reid

Ingredienser

4 portioner

1 kruka dill

1 rödlök

1 dl vegansk majonnäs

1 dl vegansk créme fraiche

2 msk tångkaviar, helst av olika färger

1 msk citronjuice

Svartpeppar

4 mogna avokado

1 dl torkade sojastrimlor

Gör så här

Koka sojastrimlorna i kraftigt saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Låt strimlorna rinna av och pressa ut så mycket ­vatten som möjligt. Du kan också använda färska sojabitar eller helt skippa dessa.

Finhacka dillen och rödlöken. Blanda majonnäs, fraiche, citronjuice och tångkaviar. Tillsätt dill, rödlök, avokado och sojastrimlorna. Blanda ordentligt och smaka av med svartpeppar. Dela avokadon gröp ur kärnorna, fyll med en klick skagen och servera.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Kryddiga ­vegobitar med apelsin och ­ingefära

Alla som älskar plockrätter räcker upp en hand! Okej, nu kan ni ta ned den och testa denna taco-möter-apelsin­anka-rätt som är ljuvlig för både gom och öga.

Bild: Melina Reid

Ingredienser

4 portioner

Hjärtsallad

320 g vegobitar

1 dl färskpressad apelsinjuice

1 msk riven ingefära

1/2 dl mandelspån

1 tsk svartpeppar

Salt efter smak

Gör så här

Börja med att tina upp vegobitarna. Blanda sedan apelsinjuice, ingefära och svartpeppar. Låt bitarna marinera i kryddblandningen under 30 min.

Värm upp en stekpanna och stek vegobitarna till de får en gyllene färg.

Skölj hjärtsalladen noggrant och låten den rinna av.  Plocka de största bladen kring salladen och ha i vego­bitarna. Toppa med mandelspån och servera.

Skärgårdssill

Bild: Melina Reid

Men sillen kan man väl inte byta ut mot något annat, kanske du tänker? Jodå, mot aubergine, tro det eller ej. Och när du testat detta är det bara att ge sig på övriga sillrecept. Fast med aubergine förstås.

Ingredienser

6 portioner

1 aubergine, cirka 400 g

2 dl vegansk majonnäs

3 dl imat cremefraiche

1 dl finskuren gräslök

1 dl finskuren dill

40 g tångrom helst röd

1 msk färskpressad citronjuice

1 krm salt

1 krm peppar

Gör så här

Börja med att skala auberginen. Skär den i skivor lagom stora för kärlet som de ska läggas in i och koka skivorna i saltat vatten. De ska bli mjuka och förlora lite av sin stuns men måste fortfarande hålla ihop och tåla att hanteras.

Finhacka gräslöken och dillen.

Blanda sedan i alla ingredienser i en skål och rör om. Går bra att förvara i kylen upp till en vecka.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter