Inrikes.

2019-04-17 09:45
Skjutning i Sätra, södra Stockholm. Bild: Janerik Henriksson/TT
Skjutning i Sätra, södra Stockholm.
Puffetikett
Dagens ETC

Fi: ”Skjutningarna är en nationell kris”

För att stoppa skjutningar har polisen i Malmö använt en metod hämtad från USA. Nu vill Feministiskt initiativ att metoden införs i Stockholm också.

”Dödsskjutningarna måste erkännas som en nationell kris”, säger Anna Rantala Bonnier från Fi Stockholm.

Dn amerikanska metoden ”Group violence intervention” (GVI) har visat sig framgångsrik på flera platser och bidragit till mindre dödligt våld mellan kriminella gäng. I Malmö har initiativet ”Sluta skjut” använt metoden, polisen i regionen genomför tillsammans med Brottsförebyggande rådet ett pilotprojekt.

Efter den senaste vågen av skjutningar vill nu Feministiskt initiativ, som sitter i kommunfullmäktige i Stockholm stad, att metoden ska användas öven där.

– Fler övervakningskameror och kommunala ordningsvakter kommer inte sätta stopp för skjutningarna. För det första måste dödsskjutningarna erkännas som en nationell kris, säger Anna Rantala Bonnier vice gruppledare för Feministisk inititiv i Stockholm i ett pressmeddelande.

– För det andra måste beprövade metoder såsom ”Sluta skjut” införas, som bygger på samverkan mellan politiker, polis, socialtjänst, civilsamhälle och andra instanser för att kunna arbeta förebyggande och långsiktigt, säger hon.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

FI lägger nu fram en motion för kommunstyrelsen om att införa GVI även i Stockholm. Partiet vill också att sätta in fler akuta åtgärder och skriver att man hoppas att den grönblå majoriteten kommer att rösta för förslaget, enligt Anna Rantala Bonnier.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Så funkar GVI-metoden

Metoden riktar sig till medlemmar av kriminella gäng, som myndigheter har koll på sedan tidigare.

En central del av metoden är en så kallad ”call-in”, där grupperna kallas till samtal.

Medlemmarna informeras om de konsekvenser som drabbar hela gruppen om en person skjuter någon annan.

Man erbjuder också en väg ut från ett liv i våld med hedern i behåll.

De som deltar i en call-in ska sedan sprida budskapet vidare.

Källa: BRÅ/Malmö stad