Inrikes.

2019-04-17 11:00
Indonesiens president Joko Widodo talar på ett kampanjmöte i huvudstaden Jakarta.  Bild: TT
Indonesiens president Joko Widodo talar på ett kampanjmöte i huvudstaden Jakarta. 
Puffetikett
Dagens ETC

Fundamentalistisk islam präglar valet i Indonesien

I dag går Indonesien till ­världens största val. Under en dag ska landets de röst­berättigade av landets 260 miljoner invånare rösta fram en president och en riksdag.

Valkampanjerna visar på en återgång till fundamentalistisk islam och löften att införa sharialagstiftning och fördöma homosexualitet.

Den sittande presidenten Joko Widodo, mer känd som Jokowi, vann presidentvalet för fem år sedan genom att förespråka en liberal väg, en modern utveckling för Indonesien och hans huvudsakliga vallöfte var att bekämpa fattigdomen och korruptionen.

Hans motkandidat var även då den före detta militären Prabowo Subianto, som då framstod som en moderat politiker, son till en kristen och älskare av fina och dyra viner.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

I år låter vallöften helt annorlunda, genom sin vice-presidentkandidat Ma’ruf Amin har Jokowi intagit fundamentala ståndpunkter. Ma’ruf har lovat införa sharialagarna i hela Indonesien och har utfärdat fördömanden, fatwas, mot homosexuella.

Motkandidaten Prabowo har utropat jihad (ett heligt krig för islam) och lovat den muslimska terroristen Rizieq Shihab att återvända till Indonesien efter hans självpåtagna landsflykt. Shihab är ordförande för Islamic Defenders Front, Fronten för Försvarare av Islam, som är mest känd för terrorbombningar av nattklubbar.

Stöd från Saudiarabien

Indonesien har världens största muslimska befolkning och har tidigare gjort sig känt för en moderat islam och setts som ett bevis för att islam och demokrati kan samexistera.

Det är i hög grad genom stöd från framför allt Saudiarabien som Indonesien i allt högre grad svänger mot en salafistisk inriktning av islam och krav på sharialagar. Saudiarabiens ambassadör i Indonesien Osama Mohammad Abdullah al-Shuaibi har också kritiserat Indonesiens och världens största muslimska organisation, den moderata Nahdlatul Ulama, för att vara avvikande och inte tillräckligt from.

Efter att bland annat den saudiska ambassadören talat med uppskattning om Rizieq Shibab när han hyllade IS svarta fana i islams heliga stad Mecka fick IS och al-Quaida ett starkt stöd i stora kretsar.

Offentlig piskning

Under de senaste åren har fundamental Islam växt sig allt starkare i Indonesien, delstaten Aceh har till exempel infört sharialagstiftning där äktenskapsförbrytare och folk som dricker alkohol döms till offentlig piskning. I hela Indonesien har religiösa skolor vuxit starkt och barnäktenskap och att män har flera fruar är på stark frammarsch.

Jokowi leder stort

I opinionsundersökningar har Jokowi haft en ordentlig ledning över sin rival. Jokowi är en tidigare möbelhandlare medan Prabowo är en nationalistisk före detta befälhavare för specialtrupperna och dessutom svärson till förre diktatorn Suharto, som låg bakom ett av historiens blodigaste massmord då hundratusentals vänsterinriktade indonesier dödades i mitten på 1960-talet.

Dagens val anses som ett av de mest logistiskt påfrestande val som någonsin hållits. Indonesien består 17 000 öar där 192,8 miljoner röstberättigade ska välja mellan 250 000 kandidater till 20 538 förtroendeposter vid 805 900 röstlokaler runt om i landet.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Fjärde folkrikaste staten

Indonesien är ­världens fjärde mest folkrika stat med runt 260 miljoner invånare.

Det är en demokrati, men starka krav finns på att göra den till en muslimsk republik. Landet rymmer den största muslimska befolkningen i världen.

Befolkningstill­växten är fortsatt stark. Cirka 60 procent av befolkningen är under 18 år gamla.

Huvudstaden Jakarta är en av de mega­städer som växer snabbast i världen. Idag räknas storstadsområdet runt staden ha nära 35 miljoner invånare.