Inrikes.

2020-09-24 11:35
Magnus Jacobsson (KD) ringdes upp av Donald Trump. Bild: Henrik Montgomery/TT / Evan Vucci/AP/TT
Magnus Jacobsson (KD) ringdes upp av Donald Trump.
Puffetikett
Dagens ETC

Han blev uppringd av Trump efter Nobelnomineringen: ”Surrealistiskt”

Magnus Jacobsson, riksdagsledamot (KD) och lokalpolitiker i Uddevalla fick ett oväntat samtal från USAs president Donald Trump på måndagskvällen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Magnus Jacobsson, riksdagsledamot (KD) och lokalpolitiker i Uddevalla fick ett oväntat samtal från USAs president Donald Trump på måndagskvällen.

Uddevalla-politikern Magnus Jacobsson har länge varit engagerad i Balkanländerna och blev glatt överraskad när avtalet mellan Serbien och Kosovo slöts för att normalisera de ekonomiska relationerna länderna emellan med medlande stöttning från den amerikanska regeringen.

Jacobsson beslöt sig för att nominera de tre regeringarna till Nobels fredspris.

– Det här är det första avtalet på över 20 år som går i rätt riktning. Nobels fredspris ska gå till den som verkat för fred och mot spänningar, vilket den amerikanska regeringen och regeringarna i Kosovo och Serbien har gjort, säger han.

Samma dag som Magnus Jacobsson offentliggjorde nomineringen fick han samtal från premiärministern i Serbien och strax därefter ambassadören från Kosovo. Tredje samtalet var mindre väntat.

– Under måndagen ringde sedan en tjänsteman från den amerikanska regeringen som frågade om jag var tillgänglig, och det var jag förstås, jag satt i bilen med min dotter som skulle till sin ridning. Helt plötsligt hör jag en röst, så där glad och klämkäck, säga att det var Donald Trump och att han ville tacka för nomineringen. Det var en rätt surrealistisk upplevelse som jag inte hade räknat med, säger Magnus Jacobsson.

Samtalet varade i fem-sex minuter och de talade om fredssamtalen i Mellanöstern och i Balkan.

Trump har högljutt själv annonserat de två nomineringar han nu har fått för Nobels fredspris, det andra fick han från en norsk politiker från det högerpopulistiska Fremskrittspartiet för fredssamtalen mellan Israel, Förenade arabemiraten och Bahrain.

I ett tal under ett valmöte i North Carolina under lördagen gick han lite längre än att berätta om det ekonomiska avtal som slutits mellan länderna och menade att USA hjälpte till att stoppa massmord.

– Nästa berättelse är jag säker på är ett Nobelpris för fred. Vi stoppar massmord mellan Kosovo och Serbien. De har dödat varandra i så många år. De kommer att sluta döda varandra. Jag sa ”hörni, låt oss ta ett snack.”, sa Trump.

Är det rimligt att nominera Trump för fredspriset när han inte verkar ha koll på vad som faktiskt pågår i länderna?

– Jag har inte värderat Donald trump, jag har värderat ett avtal med stor betydelse. De som jag nominerat är därför också regeringarna som representerar sina länder, säger Magnus Jacobsson.

Håller du med om nomineringen för fredspriset om Mellanöstern?

– Jag har inte tagit ställning till den men generellt sett är det väl bra att få fram så många fredssamtal som möjligt. Fred är avsevärt mycket bättre än krig och konflikt, om man nu gör något som är bra, ska man väl också säga det, även om man också gör saker som inte är bra.