Inrikes.

2020-09-24 18:17
Vid årsskiftet var Sahlgrenskas ekonomi i balans, innan pandemin slog till. Foto: Hanna Strömbom
Vid årsskiftet var Sahlgrenskas ekonomi i balans, innan pandemin slog till.
Puffetikett
ETC Göteborg

Måste miljardspara – så ska Sahlgrenska klara coronasmällen

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Skyddsombudet: ”De behöver jobba mindre än normalt, inte mer”

Det har varit en intensiv vår och sommar för vårdpersonalen på Sahlgrenska, och i höst ska berget med vårdköer börja betas av. Huvudskyddsombudet Christina Sjöberg är orolig för att personal, som redan slitit hårt, ska pressas till att jobba ännu mer än vanligt.

När pandemin kom vändes mycket på Sahlgrenska upp och ner. Intensivvården byggdes ut och 1300 medarbetare omskolades till att arbeta i covidvården. För personalen har det senaste halvåret varit påfrestande på många sätt, menar Christina Sjöberg som är läkare, huvudskyddsombud och sitter med i Västra Götalands läkarförenings styrelse.

– Alla har jobbat som bara den för få till det. Många har fått ställa om och jobba med andra saker än sina ordinarie arbetsuppgifter. De som har jobbat direkt med covidpatienter har fått jobba extremt tufft i den här skyddsutrustningen och med patienter som varit svårt sjuka i en sjukdom som man inte riktigt visste hur man skulle behandla. Det har varit stressande, säger hon.

Trots att antalet covid­patienter nu dalat är Sahlgrenska inte tillbaka till en normal nivå än eftersom semesterperioden i år förlängdes med september. Planen är att alla verksamheter börjar med den ordinarie vården igen i oktober.

– Då ska vi återgå till ordinarie inklusive covidvård, som nu blir det nya normala, och parallellt med det arbeta för ökad tillgänglighet, säger Robert Olbe, operativ direktör på Sahlgrenska.

Orolig för ökad press

Christina Sjöberg är orolig för att den ökade vårdkön ska leda till att personal pressas till att jobba mer än vanligt i höst.

– Vi är jätterädda för att de som har jobbat allra mest och slitit oerhört mycket den här perioden ska tvingas jobba mer än normalt. De behöver jobba mindre än normalt, inte mer. Ska personalen jobba mer behöver det ske på frivillig basis, säger hon.

Enligt Robert Olbe kommer personalen inte att få ökad arbetsbelastning.

– Det handlar inte om att personalen ska springa fortare utan om att hitta andra lösningar. Vi behöver se över hur vi jobbar i alla led och hur vi kan jobba smartare och med nya hjälpmedel såsom digitala lösningar. Vi kommer precis som innan pandemin behöva arbeta med att öka produktiviteten och utöver det kommer tillgänglighetssatsningar också bli nödvändiga, men det kommer baseras på frivillighet.