Klimat.

2019-04-16 10:45
Håll Sverige rent har tecknat avtal med Pressbyrån och 7-eleven. Den som handlar kaffe där och kan uppvisa egen kopp, får tre kronor rabatt.  Bild: Pixabay
Håll Sverige rent har tecknat avtal med Pressbyrån och 7-eleven. Den som handlar kaffe där och kan uppvisa egen kopp, får tre kronor rabatt.
Puffetikett
Dagens ETC

Här får du billigare kaffe – om du tar med egen mugg

Brukar du köpa med dig kaffe på väg till jobbet? Nu kan du få rabatt om du tar med dig en egen mugg.

”Användningen av engångsmuggar har på kort tid exploderat”, säger Johanna Ragnartz på Håll Sverige rent.

För ett par veckor sedan klubbade EU det så kallade engångsplastdirektivet som innebär ­förbud mot vissa engångsartiklar (sugrör) av plats medan andra ska fasas ut (engångs­muggar).

– Plast i haven är ett av vår tids största miljöproblem och det mesta av skräpet kommer från land. Plast som vi använder några minuter finns kvar en livstid i naturen. Ett enkelt sätt att minska nedskräpningen är att sluta använda engångsartiklar, säger Johanna Ragnartz, på Håll Sverige rent.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

40 procent till förpackningar

Det har sedan 1950-talet tillverkats ungefär 8,3 miljarder ton plast. I dag används runt 40 procent av plasten till förpackningar. Exakt hur mycket som till slut hamnar i haven vet man inte, men kontroller av europeiska stränder visar att hälften av skräpet består av plast.

Ett sätt att minska plastanvändningen är att uppmuntra människor att ta med en kopp hemifrån och fylla den med köpt kaffe, snarare än att vara beroende av engångsmuggar. Där är både insida och lock i plast.

Men nu ska det bli en halv miljon färre sådana muggar bara under året, hoppas Håll Sverige rent, som har tecknat avtal med två av de ledande kedjorna, Pressbyrån och 7-eleven. Den som handlar där och kan uppvisa egen kopp, får tre kronor rabatt. Erbjudandet börjar gälla 22 april på Pressbyrån och 6 maj på 7-eleven.

”Förändra ett beteende”

– Användningen av engångsmuggar har på kort tid ­exploderat, vilket vi tydligt ser när vi är ute och plockar skräp i naturen och på stränder. Men ­genom att använda flergångsmuggar kan alla bidra till att spara både pengar och miljön, säger Johanna Ragnartz.

Svenskar förbrukar cirka tio miljoner engångsmuggar varje år.

– Vi vara med och förändra ett beteende, säger Mariette Kristensson, vd för Reitan convenience Sweden, som driver både Pressbyrån och 7-Eleven.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Plast i havet

80 procent av allt skräp i haven kommer från land och det mesta skräpet består av ­plastartiklar.

Plastartiklar för engångsbruk står för omkring hälften av allt marint skräp som hittas på europeiska stränder, räknat i antal.

Plast som hamnar i naturen försvinner inte inom en rimlig tid. I stället sönderdelas den till mindre och mindre bitar för att så småningom bli till mikro- och nanoplast.