Klimat.

2019-04-17 12:34
Protester vid Marble arch, London. Bild: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Protester vid Marble arch, London.
Puffetikett
Dagens ETC

Klimataktivister blockerar Londons trafiktätaste platser

300 klimataktivister greps i London under tisdagen, när de blockerade fyra av Londons mest trafikerade platser. Men rörelsen räknar med att kunna hålla aktionerna igång de kommande två veckorna ändå.

– Det går fantastiskt bra alltihop, säger Extinction Rebellions talesperson Alanna Byrne till Dagens ETC.

Extinction Rebellions klimataktioner fortsätter världen över. Sedan i måndags blockeraraktivisterna fyra av Londons mest trafikerade platser: Oxford Circus, Waterloo Bridge, Parliament Square och Marble Arch. Enligt rörelsens talesperson Alanna Byrne räknar de tusentals aktivisterna med att kunna hålla platserna i åtminstone två veckor. Detta trots att Londonpolisen under tisdagen grep närmare 300 av dem.

– Det går fantastiskt bra alltihop. Vi håller just nu fyra av de trafiktätaste platserna inne i London, och atmosfären runt dessa platser är väldigt positiv. Vi har haft fantastiska liveframträdanden från artister och talare som tror på oss. Vi har även fått otroligt mycket stöd från allmänheten. Folk kommer fram till oss och säger att de tycker vi gör det enda rätta, säger Alanna Byrne till Dagens ETC, under onsdagsmorgonen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Handlar om framtiden

Detta trots att de förväntade reaktionerna från stressade Londonbor på väg till jobbet kanske snarare skulle vara frustration och ilska över att trafiken står still.

– Vi har från början gjort det väldigt klart och tydligt att vi inte gör detta för att vi vill orsaka några problem för någon, utan att vi gör det här för att vi är bekymrade över vår gemensamma framtid. Vårt budskap är att politikerna måste vakna upp och börja ta klimatutmaningen på allvar.

Gruppens krav är att ett klimatnödläge ska utlysas, att de fossila utsläppen kapas till noll redan till 2025 samt att klimatfrågan underställs ett medborgarråd.

– Och en sak till, nämligen att våra makthavare börjar att tala sanning om klimatkrisen. Som de beter sig nu sparkar de bara bollen vidare till framtida generationer, som Greta Thunberg brukar uttrycka det. Det duger inte! Vi vill se de politiska lösningarna nu – att de fossila bränslena stannar i marken, avslutar Alanna Byrne.

800dagar

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Fakta

Enligt Extinction Rebellion har tusentals klimataktivister just nu samlats i över 30 städer, världen över. Deras gemensamma krav är att makthavarna ska börja ta klimatkrisen på allvar samt att de fossila bränslena ska stanna i marken.

I London greps närmare 300 klimataktivister av polisen under tisdagen. Trots detta bedömer Extinction Rebellions talesperson att de ska kunna hålla fyra av stadens träfiktätaste platser i två veckor.