Krönika. Clara Lee Lundberg.

2020-12-28 12:00
Bild: Lars Pehrson/SvD/TT / Dagens ETC
Puffetikett
Dagens ETC

Skjut inte budbäraren – men Muminmuggen kommer vara ute 2021

Jag har kopplat på min quinnliga intuition – här är några spaningar om det stundande året. Vad blir ute, vad blir inne?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ett på många sätt ganska vidrigt år går mot sitt slut och folk famlar desperat efter hoppingivande profetior inför 2021. För er skull har jag valt att koppla på min quinnliga intuition för att göra några spaningar om det stundande året. Vad blir ute, vad blir inne? Vad är hett och vad är passé? Detta har jag svar på. Och jag säger som alla medium säger: det är inte mina egna åsikter jag för fram, jag är bara en kanal till det högre vetandet. Så snälla skjut inte mig, budbäraren.

Ute 2021

Ateism

Det säger ju sig själv att ingen kan fortsätta att vara radikal ateist efter det här året. Det kommer anses vara väldigt osexigt och nypatriarkalt att bara tro på det materiella och typ Nobel-pristagare. Dessutom är ju Christer Sturmark den mest otrendiga människan i Sverige, enligt min kompis Hanna.

Fridays for Future

Det är med sorg i hjärtat jag skriver detta, men tyvärr tror jag att rörelsen redan har haft sin peak och nu hamnat i den mörkaste av skuggor under corona-pandemins framfart. Att dess förgrundsfigur Greta Thunberg till och med beskriver det som att hennes rörelse har ”gått in i väggen” säger allt.

USA

I mitt liv har USA alltid varit ute pga antiimperialistisk uppväxt och för många ”fel” stämplar i mitt pass för att kunna resa dit. Men nästa år kommer även omvärldens intresse för USA att svalna. Vi kommer endast känna avsmak när vi nås av nyheter om Trumps liv som före detta president, pedofilregissörer som hamnar i fängelse eller Kardashians nya sminkmärken. Gäsp.

Muminmuggar

Det här kan bli jobbigt för många i medelklassen som har kompletta kollektioner efter år av samlande. Men tyvärr har statusen på Muminmuggarna sjunkit drastiskt sedan en inflytelserik medieperson sa: ”Är det inte lite arbetarklass med Muminmuggar?”. Visst, det är klasshat, det är Suomi-rasism. Men faktum är ändå att muggarna kommer att gömmas undan 2021.

Tatueringar

Till min egen och många andras sorg kommer tatueringar vara fett ute nästa år. Alla kommer vilja ha oändliga ytor av orörd hud att visa upp. Inte ens ironiska svanktatueringar kommer funka.

Andra grejer som kommer vara hopplöst ute nästa år är vaxade könsorgan, poke bowl, fillers, thaimat från kiosk, skogsrave, stringtrosor, Stockholm, Instagram, vandrarkängor, blont långt hår och Netflix.

Inne 2021

Religion

Efter pandemin kommer många fatta hur trösterikt det kan vara att tro på en högre makt när det är kris. Kulturmedelklassen kommer att konvertera till katolicismen, vänsteraktivister kommer bli muslimer, Svenska kyrkan kommer få ett allmänt uppsving och identitetslösa prettokillar kommer rota i sin goj-släkt tills de hittar en gammelfarmors syster som kanske eventuellt var judinna och vips – kippan åker på och shabbesljusen tänds.

Köra bil

Bil är perfekt ur smittskyddsperspektiv eftersom man slipper resa med andra människor än den egna familjen/vänkretsen, man kan ta sig till öde platser dit corona inte nått, och det känns lagom kaxigt att köra bil i tider när alla pratar om klimathotet.

Aten

Denna episka, smutsiga, postkris-billiga storstad kommer bli det nya Berlin. Konstbiennalerna hålls här, det är mycket bättre klimat än vilken nordeuropeisk huvudstad som helst, otrolig graffiti, billigt, nära till havet, historiens vingslag, den västerländska civilisationens vagga osv.

Antroposofisk estetik

Det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken och Kulturhuset i Ytterjärna må vara nedstängda (till min och mångas sorg), men antroposofisk livsstilestetik är och kommer fortsätta att vara inne. Växtfärgade kläder, bärsjal av ylle, Robygge-lampa, mjölksyrade grönsaker, Weleda, dinkel och skrädmjölsgröt till de minsta.

För referens: poddaren Anna Björklunds Instagramkonto.

Kallbad utan bastu

Att bada bastu och doppa sig i kallt vatten har varit extremt trendigt de senaste åren. Nästa steg kommer bli att kallbada utan bastu, var som helst och när som helst. Redan nu har vissa pionjärer för denna annalkande trend setts kasta av sig kläderna på bryggor runt om i vårt land och hoppa i tvågradigt vatten som om det vore Medelhavet.

Andra grejer som kommer vara inne nästa år är lockigt hår, anarkism, IRL, norra Sverige, ketamin, att ha en midja, jungiansk terapi, gummistövlar, pardans och hemmagjort snus.

Plus & minus

Plus: Att vi äntligen är på ”rätt” sida om året. Från och med nu blir det lite ljusare för varje dag som går.

Det betyder allt.

Minus: Att det fortfarande är svinlångt kvar tills nästa säsong av ”Shtisel” respektive ”Insecure” (typ de enda två serier jag sett) släpps. Jag längtar så att det gör ont.